18 March 2020

Coronavirus update

De maatregelen die Baloise Insurance neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het coronavirus en Arbeidsongevallen

1. Is een coronabesmetting een arbeidsongeval?

Om te kunnen spreken van een arbeidsongeval op de arbeidsplaats moeten 4 elementen bewezen zijn:

  • een arbeidsrelatie die onder toepassing van de AO-wet valt
  • een ongeval
  • een letsel
  • het ongeval gebeurde tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst


  • Om aan de 2e en 4e voorwaarde te voldoen, moet het slachtoffer aantonen waar en wanneer het werd besmet door het coronavirus.

    Omdat het virus op dit moment over heel België (en bij uitbreiding Europa) voorkomt, is het voor het slachtoffer bijna onmogelijk om, zonder redelijke twijfel, te bewijzen op welk moment precies het de besmetting heeft opgelopen.

    Om die reden zal een coronabesmetting uiterst uitzonderlijk als een arbeidsongeval kunnen worden aanzien.

    2. Is het ongeval van een thuiswerker een arbeidsongeval?

    Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, geven bedrijven hun personeel de mogelijkheid om zoveel mogelijk van thuis uit te werken.

    Ook voor de ongevallen thuis gelden de vier hiervoor opgesomde voorwaarden. Vooral de 4e voorwaarde is van belang: het ongeval moet gebeurd zijn op het moment dat de werknemer zijn arbeidsovereenkomst aan het uitvoeren is, en moet verband houden met de professionele risico’s van het werk of de arbeidsomgeving.

    Zo heeft een thuiswerker bijvoorbeeld een arbeidsongeval wanneer hij:

  • tijdens het werk een verdieping lager naar de wc gaat en hierbij van de trap valt;
  • aan zijn bureau gaat zitten om te werken en hierbij van zijn bureaustoel schuift;
  • zich tijdens een pauze of de lunchpauze verbrandt aan heet water om koffie of thee te maken.

  • Daarentegen is een ongeval geen arbeidsongeval wanneer de thuiswerker:

  • van de trap valt op weg naar de voordeur om privépost in ontvangst te nemen;
  • zich bezeert bij het schoonmaken of het verzorgen van dieren.

  • Thuiswerkers zijn ook verzekerd wanneer ze tijdens hun lunchpauze zich verplaatsen om eten te gaan kopen of ergens te gaan eten. Bovendien verzekeren wij we ook wanneer ze zich verplaatsen om kinderen naar en van opvang of school te vervoeren.

    Uitzonderlijke maatregelen om zelfstandigen en bedrijven te ondersteunen

    Arbeidsongevallen: algemene dekking thuiswerken

    Voor telewerkers bevat de AO-wet een versoepelde bewijsregeling die hen helpt bij het bewijzen van het arbeidsongeval. Een telewerker is iemand die werkt vanop een andere plaats dan het bedrijf en hiervoor gebruikmaakt van internet of een computernetwerk. De afspraken hierover liggen schriftelijk vast in het arbeidscontract of een bedrijfsdocument.

    Baloise Insurance zal deze versoepelde bewijsregeling toepassen op alle thuiswerkers die omwille van het coronavirus hun werk occasioneel thuis uitvoeren, conform de afspraken met hun werkgever.

    Gratis uitbreiding thuislevering

    Veel bedrijven zullen in deze uitzonderlijke periode trachten hun bedrijfsverlies te beperken door producten aan huis te leveren.

    Voor deze klanten breiden we de voorwaarden van de contracten Auto, Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid en Arbeidsongevallen uit, zolang de overheidsmaatregelen van kracht zijn.

    BA: Gratis uitbreiding kinderopvang

    Verschillende bedrijven en hun werknemers ondervinden de gevolgen van de ongeziene veiligheidsmaatregelen van de overheid. Voor sommige werknemers is het niet evident om de opvang voor hun kinderen te organiseren.

    Baloise Insurance geeft daarom gedurende de officiële periode waarin de scholen gesloten moeten blijven, gratis uitbreiding in de polis BA voor kinderopvang georganiseerd door werkgevers voor de kinderen van hun werknemers.